Warning: fsockopen(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14090086:SSL routines:SSL3_GET_SERVER_CERTIFICATE:certificate verify failed in /var/www/clients/client2/web15/web/modules/CmsJobManager/CmsJobManager.module.php on line 300

Warning: fsockopen(): Failed to enable crypto in /var/www/clients/client2/web15/web/modules/CmsJobManager/CmsJobManager.module.php on line 300

Warning: fsockopen(): unable to connect to ssl://www.shoefed.be:443 (Unknown error) in /var/www/clients/client2/web15/web/modules/CmsJobManager/CmsJobManager.module.php on line 300
Actu / Blog - ShoeFed

DE KOSTEN VAN ENERGIE VERSTOREN DE WINSTGEVENHEID

Détails

 •  De economie van ons land maakt een grote crisis door door de forse stijging van de kosten.
  • Energiekosten zijn letterlijk geëxplodeerd, zowel voor particulieren als bedrijven. De versnelling van de stijging van de energieprijzen impliceert een verdubbeling of zelfs een verviervoudiging van de rekeningen voor (T)KMO's. Als de opwaartse trend al enkele maanden was gemarkeerd, zijn we nu getuige van een ongekende prijsstijging die niet was voorzien.

   • Dit resulteert in een stijging van de producentenprijzen (PPI) in alle sectoren (+13% in de bouw, +34,4% in de industrie en +4,3% in de diensten tussen 1Q2021 en 1Q2022). Door het automatische indexeringsmechanisme zijn de loonkosten al met 5,5% gestegen over de eerste 6 maanden van het jaar en deze stijging zou eind 2022 kunnen oplopen tot 10% met de inflatie-indexeringsspiraal. (bron: Statbel)
  • De concurrentiekracht van onze bedrijven staat onder ongekende druk: Belgische bedrijven zullen hun aandeel op de internationale markt zien krimpen met meer dan 8%, de sterkste daling van alle geïndustrialiseerde landen. (bron: OESO, juni 2022)
  1/3 van de economische activiteit en banen is (in)direct afhankelijk van buitenlandse handel; waardoor we de omvang van de dreigende catastrofe kunnen inschatten.
  • De winstgevendheid van KMO's daalt (>6 bedrijven op 10) en zal de komende maanden verder dalen. De kosten van grondstoffen en energie, vermeld door 61% van de respondenten, stonden bovenaan de lijst van factoren die hun activiteiten belemmeren, vergeleken met 27% in het 1e kwartaal van 2022. (UCM - SME Barometer 2Q2022)

  BRON :  UCM